Az idei év távlatából

Az idei év távlatából

Az idei szezon is tartogatott magában meglepetéseket. Gondoljunk csak a hó nélküli cudar mínuszokra, vagy a nyár már-már sivatagos időjárására, amikor csak reménykedtünk pár csepp esőben.

De még is azt kell, hogy mondjam, hogy jó évet tudtunk a gazdákkal zárni, akik úgy döntöttek, hogy megpróbálnak együttműködni velem.

A kimondottan kemény és hosszú tél vitathatatlanul kikezdte az őszi kultúrákat, ahol viszont jól előkészítettük az ősszel a növényeket ott gond nélkül átvészelték a növények még ezt a cudar időt is. És még ezen felül sikerült elég szép eredményeket is elérnünk.

Csak egy pozitív példa, a kép egyik Dél-Magyarországi termelőm őszi árpájában készült május 25-én. A kevés csapadék után is azért sikerült 8,2-8,3 tonna árpát aratnia hektáronként.

Az ok amiért ilyen mostoha időjárásban is ilyen jó termést sikerült aratniuk az, hogy a növények a lehető leghosszabb ideig egészségesen voltak tartva, tehát nem jelent meg rajtuk semmilyen korokozó. És ezen felül végig megkapta a szükséges tápanyagokat.

Az idei évben a kapás kultúráknak sajnos nem kedvezett az időjárás. A fiatal növényeknek egyből szembe kellett nézniük a csapadékhiánnyal ez nagyfokú stresszhelyzetet okozott náluk. Emiatt az idei nyáron nagyon oda kellett figyelni a kultúrnövényekre, hogy valamennyi termést azért hozzanak.

Dél-Magyarország augusztus 15.

A képen két ugyanakkor vetett kukoricatábla látható. Lehet látni, hogy a bal oldali táblán sárgulnak a növények míg a jobb oldalin még mindig zöldek. A különbség a két tábla között, hogy a jobb oldali képen látható kukoricánál nem alkalmaztunk posztemergens gyomírtást, hanem sorközműveléssel oldottuk meg a gyommentesítést. A bal oldali képen feltételezhetőleg végeztek vegyszeres gyomírtást (a bal oldalinak nem én vagyok a szaktanácsadója). Az ilyen száraz időjárásoknál sajnos nem lehet támaszkodni a vegyszeres gyomírtásra, hiszen a gyomírtószerek mindig okoznak valamilyen mértékű stresszt a növényekben, amit persze optimális időben a kis növényeink gond nélkül kihevernek, viszont az idei év nem volt optimális a kapás kultúráknak.

Csak két kis példát hoztam fel arra miért is érdemes független növényorvos szaktanácsadóval felvenni a kapcsolatot és beengedni a gazdaságunkba. Hiszen nekünk szaktanácsadóknak az a dolgunk és a munkánk, hogy Önöknek a lehetőségekhez képest minél nagyobb ár bevételük legyen a lehető legkisebb ráfordítással.

Remélem felkeltettem érdeklődésüket a növényvédelmi szolgáltatásom iránt, és hogy jövőre az Önök tábláiban is ilyen képeket tudok majd készíteni.

Morva Tamás növényorvos szaktanácsadó

You Might Also Like: