Egy kis kertészet

Egy kis kertészet

Eddigi írásaim általában szántóföldi növénytermesztésről szóltak, ezért gondoltam úgy, hogy kedvezek most egy kicsit a kertészeknek is.

Dél Pest megye 2017. 05.31

A termelőmnél kidolgoztunk egy könnyen kivitelezhető termesztési technológiát. Meg találtuk a legmegfelelőbb fajtát és el is lehetett kezdeni a munkálatokat. Kétheti látogatás mellett beállítottuk a tápoldatozást a növény pillanatnyi igényéhez mérten, elvégeztük a szükséges fitotechnikai beavatkozásokat a növényen. Mivel a fajtamegválasztásnál nagyon lényeges szempontnak tartom a rezisztenciával/toleranciával rendelkező növények telepítését, így itt is ezen hibridekből választottunk növényt. Ennek köszönhetően növényvédelmi feladatain nem voltak túl megerőltetőek. (itt tökéletes megoldásnak gondolom a hasznos élő szervezetek esetleges telepítését, amivel már-már permetezés nélkül is megvédhető az uborka és szinte minden kertészeti növény).

Dél Pest megye 2017. június 14

Ezen munkák jó koordinálásával egész szép eredményeket tudtunk elérni a kertészetben. Az év végére a termésátlagunk meghaladta a 35 kg-ot négyzetméterenként. Ami egy fűtetlen duplafalú fóliában véleményem szerint nem rossz terméshozam. Ennek a hozamnak 80%át első osztályú terményként sikerült értékesíteni.

Mi ennek az oka, miért tudott ennyit termelni a gazda?

  • Helyes és jó fajtamegválasztás

  • Folyamatos tápoldatozás, mindig a növény aktuális igényeire szabva.

  • Helyes fitotechnikai megoldásokat kell választanunk (amivel szabályozni tudjuk a növény növekedését, a termések méretét mennyiségét és milyenségét)

  • Az Ökológiai igények folyamatos fenntartása (hőmérséklet, páratartalom, öntözővíz mennyiség stb.)

  • A növényt a lehető leghosszabb ideig egészségesen kell tartanunk

Tehát levonható a következtetés egy kis odafigyeléssel és jó szakember alkalmazásával elérhetőek igen szép eredmények a kertészeti növényeknél is. Ma már sajnos nem elég, ha elégségesen termelünk, mert akkor sajnos be fogjuk csukni a boltot. Egy kevésbé intenzív uborkának is körülbelül ugyanennyi a ráfordítási költsége csak nagyon nem mindegy hogy az ember 20 kg-ot is alig éri el négyzetméterenként, vagy pedig kacérkodik, hogy 40 kg vagy még afölé is menjen akár fűtetlen fóliákban.

Végszónak csak annyit, hogy itt az ideje, hogy elfelejtsük a hagyományos termesztési technológiákat és elmozduljunk a modern növénytermesztés felé.

Morva Tamás növényorvos szaktanácsadó

You Might Also Like: