Itt van az ősz itt van újra

„Itt van az ősz itt van újra”

Lassan itt van az idényünk vége. Vetések folyamatban vagy már elvégezve, repce első gyomírtásain már túl. Milyen növényvédelmi munkák vannak még hátra az idén, mire kell még odafigyelnünk?

Mai reggelre a kertemben egy régi ismerősre bukkantam. Megörültem neki felkaptam és már egyből fényképeztem is (mint ahogy ez egy munkájába szerelmes embernek illik). A képen egy Vetési bagolylepke ”Agrotis segetum” lárvája látható.

Kis vendégem egyből eszembe juttatta mi is a teendőink a területeinken. Aki olyan gabonát vetett ami nem volt lecsávázva valamilyen rovarölővel azoknál ezen kis kártevő is nagy problémákat okozhat.

Tehát mire kell figyelünk ilyen időszakban a földjeinken? Ezen időszakban a fiatal gabonákat több kártevő is megtámadhatja, ezek közé tartoznak a csócsárolók a levéltetvek a kabócák és akár még a mocskospajorok is. A csócsárolók és a mocskospajorok állományritkítást okozhatnak, másodlagos károsítás lehet erős fertőzésnél a varjak „tevékenysége”, akik a kártevők megszerzése érdekében kihúzkodják a fiatal növényeinket. Levéltetvek és a kabócák tömeges elszaporodásával még nagyobb problémákat vethetnek fel. Mégpedig a vírus vektor szerepükre „támaszkodva”. Tehát nagyon lényeges pontja a következő jó évünknek, hogy e kártevők ne fertőzzék le az állományunkat.

Következtetés járjuk végig a már kisorolt gabonáinkat és tüzetesen nézzük át van e valamilyen kártevő rajta és indokolt e esetlegesen egy őszi növényvédőszeres kezelés.

Az idei munkáink alapozzák meg a következő sikeres évünket.

You Might Also Like: