Ideje felakasztani a permetezőnket!

Lassan elérkezik az a várva várt pillanat, amikor végre ki lehet menni a földekre. Ezen örömteli pillanatban viszont már el kell kezdenünk az őszi kultúráink tavaszi növényvédelmét.

Mik is a feladataink a gabona táblákban?

Elsősorban végeznünk kell egy gyomfelvételezést a területünkön. És miután ezzel megvagyunk már rögtön el is tudjuk dönteni, hogy kell e gyomírtanunk vagy sem. Amennyiben erős a gyomosodás a táblán és kénytelenek vagyunk kémiai módszerekkel védekezni, akkor érdemes számításba venni a gyomok fajtáját/családját, hogy a legmegfelelőbb növényvédőszert vásároljuk meg.

A gyomfelvételezés után el kell kezdenünk gondolkodni a gombás betegségek elleni védekezésről. Először is nézzük át, hogy már jelen vannak-e a kórokozók a táblánkon. Ha igen akkor azokat azonosítsuk és válasszuk ki a legmegfelelőbb hatóanyagot ellenük. A hatóanyag választásnál én a korai időszakban mindenképpen javaslom a strobilurinok alkalmazását, hiszen ezen hatóanyagoknak van egy zöldítő mellékhatása emiatt tovább képesek dolgozni az alsóbb leveleink és a nagyobb asszimilációs felületnek köszönhetően nagyobb termés realizálódhat.

Végezetül milyen lombtrágyát tegyünk a permetlébe?

Mindenki eldöntheti magának melyik lombtrágyacsalád a legrokonszenvesebb neki. A lényeg az az, hogy bokrosodás végéig a gabonáknak van egy magasabb rézigénye, tehát a lombtrágyában mindenképpen legyen magasabb mennyiségű réz ion vagy kelát.

Mik a feladataink repce táblákon?

Ha javasolhatom itt is a gyomfelvételezéssel kezdjük a dolgot. Repcénél nagyon fontos megemlíteni, hogy igen jó gyomelnyomó növény, tehát ha jól fejlettségi állapotban van illetve a táblákon kisebb termetű T1 és T2 –es gyomnövények vannak, akkor eltekinthetünk a gyomírtástól. Ha viszont veszélyes és nehezen írtható gyomnövények vannak a táblában, akkor állománykezelésre szükség lesz.

Gyomfelvételezés után/közben nézzük át, hogy a repcénk levélzetén találhatóak e kár illetve kórokozók tünetei. Ha ezeket megtaláltuk és azonosítottuk, akkor ki tudjuk választani azon szereket, amelyek jól alkalmazhatóak a cél kár/kórokozók ellen. Általánoságban elmondható, hogy ilyenkor is érdemes regulátorozni a repcénket. Ezt két féleképpen tudjuk kivitelezni, egyik módszer, hogy azol típusú növényvédőszerrel kezeljük a táblát, illetve most már sok cég előállt a különböző Biostimulátor regulátor szerekkel, ezek alkalmazása is tökéletes lehet erre a célra.

Szárba indulás előtt figyelnünk kell a kártevők megjelenésére is. Ahogy az időjárás előre jelzést figyeljük, láthatjuk, hogy a hőmérséklet folyamatosan emelkedni fog. Ebből arra tudunk következtetni, hogy a repcénket a szárormányosok az elkövetkező egy-két nap meg fogják támadni. (Akinek van, érdemes sárga tálakat kirakni a tábla szélére és megfigyelheti a betelepülés kezdetét.) Ezért én ebben az időszakban egy felszívódó hosszú hatástartamú rovarölőszer alkalmazását javasolom, hogy a virágok megjelenéséig biztonságban legyen a repcénk.

Feladat most egyenlőre ennyi.

Nemsokára jelentkezem: Morvanövénydoki

You Might Also Like: