Első találkozásunk az idén


A minap sikerült összefutnom egy igen veszélyes kis kártevővel a repcében. Nevezetesen a Repcefénybogárral, ez a pici bogárka igen komoly gondokat okozhat a repcénkben. A virágok és bimbók kirágásával virágport fogják elfogyasztani. Magával a virágpor megevésével nem okoznának nagy problémát, de azzal, hogy kirágják megsértik a bimbókat már teljes virágzat elrúgást okoznak. A virágok elpusztítása következtében csökkenni fognak a becők számai, így sajnos a termésátlagunkba is igen komoly visszaesés történhet.

Mikor kell védekezni kártevő ellen?

Viszonylag egyszerű megállapítani ezt az időpontot. Célszerű bemenni a táblába és átvizsgálni legalább 10-10 repcenövényt. Ha átlagosan 5 bogarat találunk, tehát a 20 növényen összesen 100 db-ot akkor el kell kezdeni a védekezést.

Mivel védekezzünk?

Amíg nem virágzik a repcénk (komoly károkat bimbos időszakban okozza a kártevő, nem pedig virágzó időszakban) addig a rovarölőszerek széles skáláját lehet használni, felszívódó vagy esetlegesen kontakt piretroidokat lehet használni Természetesen, ha már virágzik a repce és védekezni akarunk, akkor csak méhkímélő technológiával tehetjük meg.

Sok kérdést kaptam az idén az AKG célprogram-ban felhasználható növényvédőszerekről, különösen a Túzok és madár védelmi területekről, hogy mivel is védekezhetnek a gazdák a rovarkártevők ellen. Gyors felsorolok jónéhány hatóanyagot, amiket lehet alkalmazni ilyen területeken is a repce rovarkártevői ellen.

Acetamiprid, Béta-ciflutrin, Cipermetrin, Deltametrin, Foszmet, Gamma-cihalotrin, Inoxakarb, Klórpirifosz, Lambda-cihalotrin, Tau-fluvalinát, Tiakloprid és Zéta-cipermetrin

Természetesen vigyázzunk, mert ezekből a hatóanyagokból nem minden egyes termék alkalmazható, tehát minden esetben kérjük ki szakértők véleményét.

Üdvözlettel: Morvanövénydoki

You Might Also Like: