Most kell vagy nem kell talajvédelmi terv ültetvény telepítéséhez?


2021 áprilisában érkezik az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása című pályázat. Ami keretein belül végre újra lehet pályázni új ültetvények telepítésére. De nézzük meg egy kicsit mire is lesz szükségünk a gyümölcsültetvények telepítésének engedélyezésekor.


2018. január 01.-től megváltozott az eljárási rend. 2500 m2 feletti gyümölcsösök telepítése már nem engedélyköteles, hanem bejelentési kötelezettsége van. Első lépésnek a telepítési szándékot kell jeleznünk az illetékes megyeszékhely szerinti járásnál egy formanyomtatvány segítségével. Ez egy illetékmentes egyszerű eljárás. Következő lépés lehet a telepítés, amihez továbbra is szükség van 5 évnél nem régebbi Talajvédelmi tervre. A telepítés után 30 napon belül a telepítés tényének bejelentése szükséges egy újabb formanyomtatványon keresztül ezen kívül a gyümölcsültetvény kataszterbe vételének megkezdésére is szükség van. A kataszterbe vételezéshez rendelkeznünk kell a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézettől egy szakvéleménnyel. Ennek megrendelése szintén elektronikusan történik, ami után a szakemberek a helyszíni vizsgálat után elkészítik az Ökológiai szakvéleményt, amit már beadhatunk a NÉBIH-nek és teljesítünk minden kötelezettséget.


A fentiek kicsit talán tömörnek hangzanak, de láthatjuk, hogy igazából nekünk, mint gazdáknak csak a talajvédelmi tervről kell gondoskodnunk. Ha ez a kezünkben van, akkor már csak a bejelentéseket kell megtennünk határidőre és akkor szankciómentesen engedélyezhetjük gyümölcsösünket.


De mikor is kezdjek bele a talajvédelmi terv beszerzésébe?


Először is tisztázzuk mit is tartalmaz egy jó talajvédelmi terv. Talán a legfontosabb ismeret, amit a tervből megtudhatunk, hogy a meglévő területen milyen gyümölcsfaj vagy akár fajta telepíthető kockázatok nélkül. Sajnos nem egyszer futottam már bele abba, hogy a termelők olyan területen akarnak vagy akár már telepítettek is gyümölcsöst, ami teljesen alkalmatlan az adott ültetvény telepítésére. Számomra nagyon elkeserítő, hogy a telepítési költségek töredékért elkészíthető talajvédelmi tervre sajnálják az emberek a ráfordítást, holott ez fogja meghatározni az elkövetkező 15-20 évük bevételét. Nem egy olyan ültetvényben jártam, ahol a nem elvégzett vagy a talajvédelmi tervben felsorol kockázati tényezők ellenére eltelepítették a gyümölcsöst és bizony nem fejlődtek úgy a növények, ahogy az elvárható lett volna. És akkor jött a mutogatás, hogy ki és mi a hibás az ültetvény sikertelenségében, de a felmérés után nem egyszer az derült ki, hogy a talajtani paraméterek voltak nem megfelelőek. Ezen kívül a terv tartalmazni fogja a tápanyagfeltöltési javaslatot illetve az elvégzendő agrotechnikai munkákat.Összegezve az ültetvénytelepítési talajvédelmi terv meg fogja nekünk mondani, hogy az adott területre milyen gyümölcsöt és hogyan tudunk sikeresen telepíteni úgy, hogy hosszú éveken keresztül az egy jó bevételi forrásunk legyen. Véleményem szerint a legelső teendője egy jövőbeli gyümölcskertésznek a talajvédelmi terv beszerzése, hiszen abból fogja tudni megtervezni az elkövetkező éveket.


Amennyiben felkeltettük érdeklődését cégünk vállalja a teljes ügyintézést, de akár külön is állunk rendelkezésére.


Amiben segíteni tudunk:

· Talajvédelmi terv elkészítése

· Pályázatírás

· Segítség a bejelentési kötelezettségekhez
You Might Also Like: